Ziet het landschap van werk, inkomen en economie er over elf jaar nog hetzelfde uit? Wat Student & Starter betreft is onze Utrechter 2030 toe aan iets nieuws. Hij leeft in een Utrecht waar geen problematische schulden meer bestaan, waar de Utrechters een vaste basis hebben waarop ze kunnen voortbouwen en in een Utrecht dat zich heeft ontwikkeld als innovatiemachine op het gebied van werk en economie.
Basisinkomen
De populariteit van het basisinkomen stijgt en deze utopie van gratis geld maakt bij iedereen de wildste fantasieën los. In verschillende landen en steden wordt er flink op los geëxperimenteerd en al ver voor 2030 mochten zelfs vijf Nederlandse steden de uitdaging aangaan. Utrecht sloot zich aan bij dit experiment en in 2030 is het basisinkomen een vast onderdeel geworden van het beleid van Utrecht.
De Utrechter 2030 is net afgestudeerd, maar werkloos door de krappe arbeidsmarkt waarop zij terecht is gekomen. Wel zet zij zich in voor lokale buurtinitiatieven, zoals koken voor ouderen in haar eigen buurt of lesgeven in de Nederlandse taal bij een AZC. Op deze manier houdt ze zich niet alleen bezig, maar is ze zichzelf ook nog eens aan het ontwikkelen. Rondkomen is niet gemakkelijk, maar in ieder geval wel gemakkelijker dan wat jaren terug. Dit komt doordat de Utrechter 2030 aanspraak kan maken op het basisinkomen. Met dit basisinkomen krijgt zij een individuele en onvoorwaardelijke toelage. Je mag helemaal zelf weten wat je ermee doet. Het bedrag krijg je vanaf je achttiende en het is onvoorwaardelijk omdat er, in tegenstelling tot bij de bijstandsuitkering, geen plichten aan verbonden zijn.
Deze toelage geeft de Utrechter 2030 de ruimte om zich in te zetten voor de mensen in haar omgeving. Met een steeds verder vergrijzend Utrecht (en Nederland) is dit namelijk hard nodig. Een basisinkomen geeft de Utrechter 2030 niet alleen meer zekerheid, maar ook meer vrijheid. Vrijheid om bijvoorbeeld nee te zeggen tegen een baan, maar ook vrijheid om weg te gaan van een partner waarvan ze afhankelijk is en de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen los van een baan, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk.
Een eerlijke start
De Utrechter 2030 zit op het MBO. Ze had van haar grote zus te horen gekregen dat het best moeilijk was een stageplek te vinden. Toen voor haar het moment aanbrak dat ze een stage moest vinden, was ze dus ook best zenuwachtig. Ze zit namelijk in een rolstoel en is bang dat ze bij de sollicitaties wellicht wordt gediscrimineerd. Gelukkig weet ze wat haar rechten zijn. In Utrecht 2030 is namelijk een convenant gesloten tussen onderwijsinstanties, de gemeente en veel Utrechtse werkgevers waarin regels zijn vastgelegd over MBO-stages. De gemeente organiseert zelfs speciale stagemarkten waar studenten en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten. Zo kan de Utrechter 2030 een goede en eerlijke start maken op de Utrechtse arbeidsmarkt.
Toch is een eerlijke start niet voor alle Utrechters weggelegd. Schulden kunnen veel meer betekenen voor mensen dan alleen een tekort op een rekening. Schulden veroorzaken stress, ziekte en depressie. Deze effecten zorgen vaak uiteindelijk voor een nog veel groter tekort op de rekening, niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor de gemeente Utrecht. Wat de Utrechter 2030 die met zijn twee kinderen in Overvecht woont nodig heeft, is een schone lei. De schulden stapelen zich op sinds zijn vrouw hem heeft verlaten. Deze schulden staan bijvoorbeeld bij de telefoonaanbieders waarbij hij voor zijn kinderen een abonnement heeft afgesloten, maar ook bij instanties als bol.com omdat hij voor Sinterklaas toch wel wat cadeautjes wilde bestellen.
De gemeente Utrecht 2030 heeft gelukkig een nieuw systeem in het leven geroepen. Door anonieme data te koppelen aan haar eigen schuldhulpsysteem, benadert zij actief de instanties waarbij de Utrechter 2030 de hoogste schulden heeft. Op deze manier kan effectief met de verschillende schuldeisers worden onderhandeld, waardoor het schuldenprobleem voor de Utrechter 2030 binnen een jaar is opgelost. Hij kan nu gaan sparen met het basisinkomen dat hij krijgt naast zijn baantje als bijlesdocent op de school van zijn twee zoons. De rekeningen kan hij vanaf nu weer zelf betalen.
Flexibele tijden en plekken
Er staat wat te gebeuren in het werkende leven van de Utrechter 2030. Een dag van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ‘s middags is niets voor haar. Ze werkt als jonge advocaat bij een kantoor in de binnenstad van Utrecht, waar ze sinds kort haar eigen werktijden mag bepalen. Bij steeds meer mensen dringt het besef door dat we de spits, de vermoeidheid en de stress van werkende mensen pas kunnen verhelpen als er meer variatie is in werktijden. De gemeente heeft een actieve lobby opgezet bij de werkgevers in de stad, om die variatie te bewerkstelligen. Het voorstel is om de dag te verdelen in een deel A en deel B: een ochtend- en een avonddeel. Het kantoor van de Utrechter 2030 heeft dit advies ter harte genomen en zij is gestart in het avonddeel. Zo kan ze ‘s ochtends lekker sporten en is zij ‘s middags helemaal klaar om te starten – uitgeslapen, fit en zonder drukte op de weg.
Utrechters 2030 werken niet alleen niet meer op vaste tijden, maar ook niet meer op een vaste plek. Zij zoeken hun toevluchtsoord in koffietentjes of gewoon lekker thuis op de bank. Maar wat nou als Utrecht meer hubs zou kunnen plaatsen waar deze flexwerkers ook de kans hebben elkaar te ontmoeten? Een voorbeeld hiervan nu is Seats2Meet in Hoog Catharijne, maar wij brengen deze hubs graag nog dichter bij de flexwerkers zelf.
Zo kan de Utrechter 2030 rustig de lift naar beneden pakken vanaf zijn appartement op de veertiende verdieping. De vijfde en zesde verdieping zijn namelijk helemaal gereserveerd om te werken. Zo zijn er vergadertafels, maar ook stilteruimtes. Daarbij is er ook een goede horecavoorziening. Hij werkt drie dagen per week hier op de verdieping en kan gemakkelijk op zijn stadsfiets stappen als hij een afspraak heeft in het centrum. Op andere werkdagen gaat hij richting kantoor om zijn collega’s te ontmoeten. Als zij een overleg plannen, zoeken ze vaak een externe locatie. Gelukkig heeft Utrecht een paar jaar geleden een mooi historisch pand in de binnenstad overgekocht, dat vanbinnen volledig is gerenoveerd door een ontwikkelaar. Dit pand is nu geschikt voor zowel creatieve als zakelijke bedrijvigheid en biedt een grote variatie aan ruimtes. Zo is er een ruimte met een spiegelwand voor bijvoorbeeld een creatieve les vanuit het nieuwe amateurkunstprogramma, maar zijn er ook ruimtes met tafels en een digibord die kunnen worden gereserveerd voor zakelijke presentaties en vergaderingen. Beneden is een gezamenlijke horecavoorziening, want koffie of een borreltje achteraf, dat is voor iedereen een mooie uitkomst.
Veiligheid
In 2030 kan de Utrechter 2030 weer veilig werken op het Zandpad. In 2021 is namelijk het Nieuwe Zandpad geopend in Overvecht. Op dit Nieuwe Zandpad is ruimte voor sekswerk, met kamers die via internet verkrijgbaar zijn voor vergunde sekswerkers. Ook is er ruimte voor horeca en zijn er genoeg professionele hulpverleners en vertrouwenspersonen aanwezig op locatie. Deze mensen zijn vaste gezichten en de sekswerkers kunnen hen vertrouwen. Daarbij is er een goede voorziening in 2030 voor de sekswerkers die door de sluiting van de tippelzone niet meer terecht konden op de Europalaan. Utrecht heeft een gedoogbeleid voor dit tippelen en heeft programma’s ingezet voor de sekswerkers die willen uitstromen. Veilig sekswerk is van groot belang, niet alleen omdat iedereen een veilige werkplek verdient, maar ook omdat Utrecht 2030 op deze manier meer zicht heeft op de branche, om zo misstanden en illegaliteit te voorkomen.