Logo De Utrechter 2030
Titel wonen
Logo Student en Starter
Titel wonen

Utopie

Slim en modulair: een duurzame en flexibele buitenruimte.
Als je buiten bent in 2030, kijk je je ogen uit. Groene torens, daktuinen, rooftopbars, kleurrijke speelvelden. Geregeld treft de Utrechter 2030 een pop-upevenement aan, zoals een kleinschalig festival, food parade, sportactiviteit als beachvolleybal, of er staan boekenbars waar hij op een pop-upterrasje koffie drinkt en een boek leest. Binnen no-time is hij in een natuurgebied als de Utrechtse Heuvelrug of Amelisweerd. Van het gevoel dat je je in een futuristische wereldstad waant tot juist het knusse dorpsgevoel van ‘ons stadsie’: het is er allemaal in Utrecht 2030.

Utrecht als stad en dorp
De Utrechter 2030 komt graag buiten in ons stadsie. Want ons stadsie is mooi, levendig en schoon. Utrecht voelt als metropool en dorp tegelijk. Hoe dat kan? De buitenruimte wordt efficiënt benut en is modern. Ook is er veel groen, waardoor ze voor haar gevoel juist niet in de stad is. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Merwedekanaalzone en het Stationsgebied – hypermodern en dynamisch. Niet langer kijkt de Utrechter aan tegen betonnen, grijze hoogbouw, ze ziet vooral groen en een tweede stad als ze omhoog kijkt: groene gevels en muren, daktuinen met rooftopbars die verbonden zijn door trappen en bruggen tussen de verschillende hoogbouwtorens. En wanneer ze op zo’n daktuin is, heeft ze een immens mooi en weids uitzicht terwijl ze schommelt of aan het chillen is.

Docu

Beleid

De stad Utrecht groeit: gebouwen, huizen én haar inwonersaantallen. Buitenruimte in Utrecht is daarmee schaars en kostbaar geworden. Het zal efficiënt benut moeten worden om meerdere doeleinden te dienen en de stad fris en levendig te houden. Student & Starter heeft zich vanaf 2014 volop ingezet voor een levendige openbare ruimte waar iedereen van kan genieten. Dit vraagt om buitenruimte die groen en slim is ingericht. Ook e komende jaren blijft Student & Starter zich daarvoor inzetten

In ons eerste jaar in de raad kwam de fractie erachter dat de gemeente weinig ambitie heeft voor de openbare ruimte van Utrecht. Het doel was letterlijk dat een zesje te scoren. Daarom heeft ons raadslid Steven Menke in de commissie gevraagd om de ambitie op te schalen. Zo komen verder dan alleen het wegwerken van achterstallig onderhoud en kunnen we verder investeren in de Utrechtse buitenruimte.

Het straatbeeld met kliko’s voor de deuren maakt langzaamaan plaats voor de ondergrondse vuilcontainers. Student & Starter is voorstander hiervan. Tevens treedt de beleidsnota afval is grondstof in werking waarbij de planning van Het Nieuwe Inzamelen is herzien. Doel blijft dat in 2018 Het Nieuwe Inzamelen bij alle laagbouwwoningen is ingevoerd.

Niet iedere Utrechter heeft tijd en geld om bij een vereniging te sporten, en door de individualisering in de sport bepalen mensen graag zelf wanneer en waar ze gaan sporten. Sporten in de openbare ruimte is daarom toe aan een upgrade. Student & Starter wil het ongeorganiseerd sporten meer op de kaart zetten, daarom dienden we in 2016 een motie in om sporten in de openbare ruimte te stimuleren. Meer weten? Klik dan hier om naar de pagina ‘sport in Utrecht’ te gaan.

Een oase van rust pal naast Utrecht Centraal, hoe tof is dat? Student & Starter wilde dit mogelijk maken en diende in 2016 daarom de motie ‘Park2, van voetjes in het water tot en met je hoofd in de wolken' in. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een prachtig plan voor Smakkelaarsveld. Het is een prachtige toevoeging aan de openbare ruimte middenin onze stad!

Op alle vlakken zien we technologische vooruitgang en wat betreft Student & Starter zetten we dat ook in voor de openbare ruimte. In 2017 vroeg Student & Starter daarom de wethouder om in te zetten op slim straatmeubilair. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme prullenbakken die een seintje geven als ze vol zitten zodat ze tijdig geleegd kunnen worden. Met slimme buitenruimte kunnen we Utrecht nog leuker én schoner maken.

Je kent vast de zomerdagen in Utrecht: in de parken en op de oevers zitten alle leeftijden samen te picknicken en een drankje te drinken. Niets is fijner dan met je vrienden in het park te kunnen zitten onder het genot van een drankje. Student & Starter heeft daarom de motie Pils in ‘t park ingediend zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van een biertje of wijntje in het park! Deze motie bleef niet onopgemerkt in de media. In 2018 dienden we een upgrade van deze motie in, meer daarover vind je hier.

Een groeiende stad betekent verdichting en dus meer aandacht voor klimaatadaptatie. Zo voorkomen we dat we in de zomer wegsmelten van de hitte door al het steen, en dat water goed geabsorbeerd kan worden zodat we geen natte voeten krijgen. En geef toe, je kijkt toch liever tegen groen aan dan tegen saai, grijs beton? De gemeente subsidieert groene gevels en groene daken, Student & Starter heeft vaak aangedrongen om deze subsidie te verhogen en meer in te zetten. Zier bijvoorbeeld onze Tegenbegroting 2018. Uiteindelijk is de subsidie daadwerkelijk opgehoogd. Daar zijn we onwijs blij mee!

Student & Starter wil afvalscheiding zoveel mogelijk stimuleren. Dat willen we niet alleen met huisafval, maar bijvoorbeeld ook met prullenbakken in parken. Om het scheiden van afval in de openbare ruimte te stimuleren dienden we de motie ‘Aantrekkelijke afvalbakken’ in. In de eerste instantie reageerde de wethouder wat lauwtjes, maar uiteindelijk is hij hier toch mee aan de slag gegaan!

Utrecht is soms één grote hindernisbaan doordat er volop gebouwd wordt. Het is vaak de vraag of je op tijd ergens kunt komen met alle omleidingen. De bewoners van Zuid-West hebben het wat dat betreft het zwaarst getroffen. De langdurige werkzaamheden voor het OV en warmtenet op verschillende locaties zorgen ervoor dat de wijk steeds meer ingesloten wordt. Student & Starter vindt het belangrijk dat er meer maatregelen genomen moeten worden om bewoners goed te informeren en de overlast te beperken. Dit kan op slimme manieren opgelost worden in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door matrixborden te plaatsen met de slimste omwegen.

In 2025 heeft Utrecht duidelijke zones. Niet alleen de milieuzone is uitgebreid, maar ook bestemmen we delen van de stad specifiek voor sport en recreatie. Denk aan een ‘Sportdistrict Utrecht Science Park en Maarschalkerweerd’, en een sportzone rond het Merwedekanaal. Ook de autovrije zones zijn uitgebreid. In 2016 kregen we het voor elkaar dat er een autovrij deel in het Smakkelaarsveld zou komen, in 2025 is ook het Janskerkhof autovrij. Daarnaast experimenteren we in de jaren 2020-2025 voor het eerst met Freezones die modulair in te richten zijn. De aansluitingen op het elektriciteit- en waternet is aanwezig en met behulp van modulaire bouwsystemen kan de freezone continue omgebouwd worden. Zo kan een gebied ontstaan waar in de winter een schaatsbaan en ateliers zijn, in de zomer pop-up terrassen, een tijdelijke tentoonstelling of bioscoop, een extra binnensportruimte enzovoort. Het kan met het modulaire ‘Lego-Knex-systeem’ allemaal!

In 2025 zijn de tunnels en onderdoorgangen in onze stad niet langer plekken waar men zich onveilig voelt, het zijn plekken waar je zelfs wat langer wil blijven! Het zijn de ultieme plekken voor kunsttentoonstellingen, graffiti en andere kunstvormen. En deze onderdoorgangen worden met elkaar verbonden door verschillende kunst-, cultuur-, en erfgoedroutes. Historische monumenten, nieuwe architectonische pareltjes en de rafelrandjes worden met elkaar verbonden. Dit zijn unieke wandelroutes om Utrecht op een bijzondere en levendige manier te ontdekken!

Ook in 2025 moet je wel eens naar de WC als je in het park zit met vrienden, of een avondje uit bent. We weten allemaal dat het dan niet altijd mogelijk is om bij iemand thuis of in een cafeetje naar het toilet te gaan. Daarom zijn er in 2025 door de hele stad openbare toiletten te vinden, voor mannen én vrouwen, die op een creatieve manier ingepast zijn in de openbare ruimte. En deze duurzame zelfreinigende toiletunits zijn echte eyecatchers: gemaakt van spiegelglas of helemaal bekleed met planten, of gecombineerd met een sporttoestel. Naar de WC gaan is een beleving in 2025! Uiteraard kan je bij deze openbare toiletten contactloos betalen. Maar niet alleen zijn er slimme toiletten, we vinden ook overal zonnecel zitbanken waarop je tussentijds je telefoon, e-bike of zelfs een elektrische auto kunt opladen. Slimme lantaarnpalen die de felheid van het licht afstellen op hoe donker de lucht is en ga zo maar door.

De Merwedekanaalzone is een wijk geworden zoals je die nog niet eerder gezien hebt. Groene gevels en muren, sporten in de openbare ruimte en er zijn groen verbindingen tussen de verschillende delen in de wijk. In de openbare ruimte vind je wormenhotels, volkstuintjes en slimme afvalbakken. Er zijn prachtige daktuinen waar je kan chillen in het zonnetje. Via loopbruggen kan je naar het naastliggende dak waar je samen met vrienden kan sporten of een wijntje kan drinken op een rooftopbar met een prachtig uitzicht over ons mooie Utrecht. En al dat groen kunnen we ook nat houden door het water sprinkler systeem.

In 2030 hoef je jezelf niet meer naar de sportschool te dwingen. Sporten kan direct voor je deur. De buitenruimte is zo aantrekkelijk gemaakt dat je bijna niet meer stil kan zitten. Het Lint in Leidsche Rijn is hier een voorbeeld van, en in 2030 is de hele stad een groot sportpark en een speeltuin. Multifunctionele en kleurrijke speelvelden die slim tussen gebouwen zijn ingepast, en een groot atletiekbaan loopt om de Domus Medica in Papendorp zoals bij de Sheg playground. Er zijn veilige, goed onderhouden wegen door de wijken om te kunnen skaten, hardlopen en steppen. En heb je zin in een potje beachvolleybal? Dat kan op het tweede nieuwe stadsstrand aan het Amsterdamrijnkanaal of bij de Nedereindse Plas.